Articole

Sa ne conturam viitorul impreuna.


Sa ne conturam viitorul impreuna !

Sportul columbofil este influentat decisiv de catre o crescatorie functionala, sanatatea precum si motivarea si calitatea porumbeilor. Rezultatele in anumite etape mai pot fi influentate si de locatia crescatoriei si directia vantului. Daca locatia si vantul influenteaza rezultatul, asta nu inseamna ca vantul bate la fiecare etapa din aceeasi directie. Si in situatiile prielnice trebuie sa fim capabili sa facem rezultate bune. Durata concursurilor  devine tot mai scurta si pretentiile cresc atat pentru porumbel cat si pentru crescator.

Nu mai este suficient sa ne bazam pe calitatea genetica a porumbeilor, sanatatea acestora si crescatoria functionala. Succesul in sportul columbofil nu este intamplator ci este urmarea logica a formarii consecvente si sistematice a porumbelului pe tot parcursul anului. Succesul isi are inceputul in porumbeii selectionati pentru reproductie. Crescatorii de succes nu lasa nimic la voia intamparii cand e vorba de alegerea reproducatorilor. Se vorbeste mult de ani reusiti din punct de vedere al reproductiei. In unii ani se obtin porumbei buni iar in altii nu se obtine aproape nici un produs bun. Interesant si greu de inteles deoarece nu se modifica calitatea genetica a reproducatorilor de la un an la altul. De ce se spune tot mai des ca se obtin mult mai multi produsi buni din porumbeii de un an? S-ar putea raspunde usor la aceasta intrebare. Sunt porumbeii de un an de calitate mai buna? Credem ca, datorita tineretii lor, sunt mai vitali. Important este ca starea porumbeilor la imperechere sa fie optima pentru dezvoltarea buna a puilor. Contrar afirmatiilor ca din porumbei batrani nu se mai pot obtine produsi buni, am experimentat intotdeauna si am constatat ca si porumbeii batrani pot reproduce pui cu extraordinare calitati sportive. Personal am obtinut pasari de top din porumbei de peste 10 ani. De exemplu la concursul regional din 3 septembrie 2011 la peste 300 km,  4 pui din  “Champ 408” au clasat in primii 9 pentru SG Patro-Berger, iar “Champ 408” este din anul 2001! Mai sunt si alte exemple si motive pentru care preferam sa ne bazam la reproductie pe un porumbel care a dovedit ca transmite in locul unui tanar despre care nu stim foarte multe.

 

Daca posedam un reproducator dovedit, putem profita de acesta pana la o varsta inaintata, bineinteles daca acesta se afla intr-o conditie foarte buna.

Daca reproducem din tineri este mai mult o loterie iar cantitatea rebuturilor va fi considerabil mai mare. Nu trebuie sa uitam faptul ca de multe ori puii nu sunt selectati in baza rezultatelor la zborurile cu puii. O mai mare problema este faptul ca se reproduce foarte mult din porumbei care nu au fost selectati prin concursuri. La un studiu al pedigreelor puilor vanduti la licitatii poate fi vazut un numar mare de nepoti si chiar stranepoti ai porumbeilor cu performante. Asta inseamna ca parintii lor au fost introdusi la reproductie doar datorita originii lor. Se pare ca “familia” si “numele” dau valoare porumbelului. Probabilitatea ca acesti porumbei sa nu fie selectati dupa performante este foarte mare. Trebuie sa fim constienti ca si cel mai bun porumbel reproduce mai multe rebuturi decat asi! Suntem convinsi ca doar “cosul” poate face selectia. Cu cat numarul de porumbei neselectati din pedigree este mai mare, cu atat mai mult creste numarul produsilor de slaba calitate. Si atunci ne intrebam: numarul mare de pui si tineri pierduti

la zboruri este in stransa legatura cu numarul de reproducatori ce nu au fost selectati dupa performante? Pierderile mari de pui si tineri au cu siguranta mai multe cauze, dar niciodata nu e gresit sa privim cu un ochi critic alegerea reproducatorilor.In ceea ce ne priveste, experiente placute am trait cu pui de toamna obtinuti din cei mai buni zburatori. Explicatia poate fi ca acesti porumbei asi se gasesc la finele sezonului intr-o conditie perfecta ceea ce se reflecta si asupra produsilor lor.

Cum pot fi adusi reproducatorii in conditie optima?

Aici diferentiem 3 aspecte:

- Sanatate

- Hranire

- Ambienta crescatoriei

Principalul este sanatatea porumbelului

Prin sanatate intelegem echilibrul intre imunitate si presiunea infectiilor. Un contact controlat cu bacteriile generatoare de boli creste rezistenta mecanismelor de aparare a organismului. Si in aceasta directie se indreapta si recomandarile noastre.

Pentru siguranta asupra starii de sanatate o analiza de probe este ideala inainte de imperechere.La o eventuala detectare este indicat sa tratam principalele boli cum ar fi infectiile cailor respiratorii (Chlamidia), salmoneloza sau alte infectii bacteriene. Contra trichomonozei este cel mai indicat sa tratam in timpul clocirii. Mai departe trebuie efectuate cel putin vaccinarile obligatorii.

Pentru a pastra starea de sanatate pe tot parcursul perioadei de reproductie, si asta fara medicamente,  este indicat sa administram tot anul AvidressPlus si UsneGano. Prin controlul micobiologic al crescatoriei cu Avibac Cleaner si Avibac Stabilizer, scade semnificativ presiunea infectiei si se pastreaza sanatatea porumbeilor. Experienta ne arata ca si in cazul in care nu se curata crescatoria rezultatele sunt identice. Administrarea de antibiotice este redusa semnificativ sau devine inutila, ceea ce este scopul nostru.

Recomandarile noastre pentru reproductie si crestere:

-Avidress Plus - administrat zilnic pe durata lunga. Il recomandam pe toata durata anului in apa de baut. Cu Avidress Plus apa ramane proaspata timp indelungat chiar mai multe zile, ceea ce ne scuteste timp pretios in perioada de toamna, iarna si primavera.

Pont: Avidess Plus poate fi administrat impreuna cu alte suplimente in apa de baut fara a diminua efectul acestora.

-UsneGano inainte de imperechere timp de 7 zile, dupa care, pentru sustinerea functiilor digestive, de doua ori pe saptamana.

-Avibac Cleaner usureaza curatarea crescatoriei prin eliminarea prafului si popularea crescatoriei cu o flora bacteriana benefica.

-Avibac Stabilizer – cu ajutorul unui pulverizator se stropeste crescatoria o data sau de doua ori pe saptamana cu bacterii benefice. In special in crescatoriile prevazute cu gratare se obtine un climat uscat deoarece bacteriile probiotice au un necesar ridicat de umiditate iar bacteriile daunatoare, cum ar fi cele ce degaja amoniac, sunt anihilate.

Reusita in reproducerea de pui valorosi este influentata si de aportul de suplimente nutritive.

-Gerwit W - contine 18 vitamine esentiale in concentratie ridicata. Nu trebuie sa lipseasca din nici o crescatorie fiind conceput special pentru porumbei. Elimina avitaminoza si sustine functiile metabolice. S-a dovedit un produs foarte util la reproductie si crestere. Se recomanda o data pe saptamana chiar si in perioada de repaus.

-Taubenfit E 50 – un aport de vitamina E in combinatie cu seleniu pe o durata de 5 zile inainte de imperechere, in special la reproducatorii  mai batrani, s-a dovedit foarte benefica in ceea ce priveste procentul de pui eclozionati. Chiar si la porumbeii din lotul de zbor administrarea factorului de protectie celular Vit. E- Seleniu conduce la rezultate pozitive in special la zboruri pe canicula.

- Winput – aceste boabe invelite contin o gama larga de proprietati pozitive.Sunt obtinute printr-un procedeu patentat unic ce protejeaza calitatile substantelor nutritive. Indiferent ca se administreaza separat sau in amestecul de boabe, furnizeaza porumbeilor doze precise de substante nutritive indispensabile, cum ar fi: aminoacizi, vitamine, minerale si oligoelemente. Astfel Winput elimina orice deficienta ce ar rezulta dintr-o alimentatie necorespunzatoare. Pe langa fierul activ mai contine si probiotice, fibre speciale si arome ce imbunatatesc digestia si circulatia tractului intestinal. Winput se administreaza in cantitati mici de numai 2 grame per porumbel sau 5% in amestecul de boabe. Daca ramane in hranitoare inseamna ca s-a dat o cantitate prea mare. Prin calitatile lui, Winput confera rezistenta porumbeilor la boli si asigura o buna dezvoltare a puilor.

Cel ai caror porumbei nu mananca cu placere Winput sau nu doreste sa il administreze, poate apela la noul produs “Spurivit” in combinatie cu “Jungtierpulver”(Pulbere pentru pui) si/sau drojdia de bere Pavifac.

-Spurivit- acest supliment lichid contine pe langa vitaminele si oligoelementele necesare si alte componente cu efecte benefice cum ar fi extract de vasc, paducel, usturoi si chimen. Se preteaza excelent la reproductie si crestere precum si la pui dupa intarcare. Se completeaza ideal cu Jungtierpulver (Pulbere pentru pui) si/sau drojdia de bere Pavifac care contin aminoacizi. Recomandarea noastra este de a se administra de 3-4 ori pe saptamana pe boabe. Pui bine dezvoltati si excremente solide cu aspect sanatos sunt urmarile benefice ale acestui tratament.

-Hexenbier- o administrare de 7 zile in pregatirea pentru imperechere este recomandata, porumbeii reactionand printr-o vitalitate ridicata. In timpul clocirii se poate administra 1-2 ori pe saptamana. Hexenbier s-a dovedit excelent in special la puii intarcati daca se administreaza de 2-3 ori pe saptamana sau 7 zile din 3 in 3 saptamani.

-Hrana minerala- o importanta foarte mare o are hrana minerala administrata des si in cantitati mici. Premium Mineral Reproductie si Naparlire contine principalele minerale necesare pentru dezvoltarea armonioasa a scheletului osos, completate cu aminoacizi esentiali, oregano si plantele din formula Herba-San.

Leckerstein sau/si Expert Mineral nu trebuie sa lipseasca din nici o crescatorie de succes. Motto-ul nostru este“ Daca Leckerstein servim, concurenta o depasim!”. Atractia ce o manifesta porumbeii pentru Leckerstein denota importanta acestuia pentru ei.

Taubenfreund Grit cu Anason este o hrana minerala selectata ce contine divese tipuri de scoici, piatra rosie, cuart ce contribuie la o buna digestie.

Topfit Futterkalk este de multi ani un amestec de minerale preferat  ce poate fi administrat direct sau lipit pe mancare.

Cu aceste suplimente se asigura o buna ingrijire. Prioritatea principala o constituie calitatea amestecului de boabe. Printr-o hranire optima intelegem ca porumbeii primesc substantele nutritive necesare in cantitati corespunzatoare fara a exista dezechilibru creat de excese sau insuficiente. Orice hrana trebuie digerata si reziduurile eliminate. Nu trebuie sa incarcam oganismul porumbelului inutil. Daca administram tot timpul anului o hrana cat mai diversificata vom elimina deficientele si excesele.

Grauntele incoltite: valoarea germenilor

In special crescatorii de pasari cunosc importanta enorma a grauntelor germinate.In aceasta directie am dezvoltat un produs deosebit.

-RPK Plus 60 - produsul este un extrudat pe baza ce contine 60% germeni de boabe. Procentul de 21.5% proteina provine dintr-un spectru de aminoacizi de valoare ridicata si usor digerabili.  Procentul de 6% ulei de germeni natural contine 70% grasimi nesaturate esentiale. Astfel RPK Plus 60 creste valoarea nutritiva a oricarui amestec de boabe.

Ambianta crescatoriei

Al treilea punct important este ambianta crescatoriei. Forma si buna conditie a porumbeilor poate fi influentata pozitiv de “ I light Rohnfried” – neonul ce furnizeaza lumina identica cu cea a zilei. Insa atentie, prin prelungirea zilei cu ajutorul luminii se declanseaza naparlirea penelor de zbor mai repede ceea ce nu este de dorit la porumbeii din lotul de zbor.

Insa, cum se spune “multe drumuri duc la Roma”, dar sunt drumuri ce pot fi parcurse mai repede si mai sigur.

Nu uitati: succesul in sportul columbofil incepe cu reproductia! Asigurati un start optim si “garda tanara” va va fi recunoscatoare.

   Produse recomandate sau aflate la promotie

x

CARNI SPEED 500 ML
Pret - 115.00 RON
x

ENTROBAC 600 G
Pret - 99.00 RON
x

BT AMIN FORTE 1000 ML
Pret - 99.00 RON
x

WINPUT 6.6 KG
Pret - 389.00 RON