Articole

Coccidioza, salmoneloza și viermii, trei probleme majore în crescătorii


Coccidioza

Pe lângă trichimonoză, coccidioza este cel mai frecvent endoparazit protozoar prezent la porumbei. Coccidia trăieşte în intestinul subţire şi la fel ca şi trichimonoza este considerat un factor cauzator de boală. Asta înseamnă că este un indicator al rezistenţei organismului. Coccidia apare în general la pui. Indică nivel scăzut al imunităţii, stress, infecţii colaterale, paraziţi intestinali sau o proastă organizare a crescătoriei. Astăzi, relevanța coccidiozei ca o boală care apare spontan este destul de scăzută. Cu toate acestea, poate fi un motiv important pentru o pierdere potențială a condiției.

Germen:

Bacteriile coccidian la porumbei sunt protozoare de tip Elimeria spp care se reproduc în celulele epiteliale ale intestinului subţire. Porumbeii trăiesc în echilibru cu coccidian, atâta timp cât sunt sănătoşi nu prezintă simptome. Ei se infectează ingerând ovocitele din excremetele porumbeilor infectaţi. Este important de știut că doar ovocitele sporulate sunt invazive. Aceasta înseamnă că numai ouăle care s-au dezvoltat în mediul înconjurător pot provoca o boala. Perioada de incubaţie este între 24 si 48 de ore. Acesta este motivul pentru care o curățare regulată și aprofundată a crescatoriei este foarte importantă în combaterea răspândirii coccidiei. În cazul în care imunitatea este scăzută boala poate deveni acută, cauzând diaree, probleme cu ingestia, dezhidratare şi pierderea excesivă a greutăţii.

Simptome:

• Primele simptome sunt pot fi excremente moi, apoase de culoare verzuie, câteodată chiar diaree cu pete de sânge.
• Penaj zbîrlit
• Pierderea condiţiei fizice
• Pierderea poftei de mîncare
• Pierdere în greutate

Diagnosticare:

Examinarea materiilor fecale la microscop

Tratament:

Adăugaţi 2 g de Gambakokzid RO într-un litru de apă de baut timp de 7 zile. După prima zi de tratament şi după încheierea tratamentului este recomandat ca porumbarul să fie dezinfectat utilizând Eimeran.

Salmoneloza

Salmoneloza este o ameninţare majoră pentru orice crescător de porumbei. Boala declanșează o serie întreagă de daune în porumbar. În plus nu este ușor de a detecta boala. Mulţi dintre transmițători (porumbeii infectaţi fără simptome) nu secretă bacteriile în mod permanent, ci intermitent la intervale de câteva zile. Aşadar materiile fecale examinate ale porumbeilor infectaţi pot să dea rezultate negative, ceea ce este greşit. În acest caz este cu atât mai greu să scăpaţi de boală. Bacteriile salmonella se pot ascunde în interiorul celulelor. În acest fel sunt ferite de orice antibiotic si totodată de sistemul imunitar al porumbelului. De aceea pentru combaterea bolii e necesar un tratament care se întinde pe perioada câtorva ani.


Germeni:

Enterica Salmonella Typhimurium varianta Copenhaga este un bacil gram-negativ mobil. Această variaţie este evidenţiată în proporţie de 90% la porumbeii cu paratifoidă şi se numeşte tipul porumbelului. O astfel de “gazdă” nu poate infecta de obicei alte specii sau oameni. Infecţia este posibila în 3 moduri: ingestie orală (lapte, alimente infectate sau apă), inhalarea de praf sau de transmitere de la femela la ou (infecție gălbenuș transovarial sau infecție cloacală ou-coajă, pătrunzând-l în termen de câteva ore). De obicei pentru porumbeii sănătoşi şi bine îngrijiţi, cu o floră intestinală sănătoasă , ingestia salmonellei nu este periculoasă. Dar infectarea este posibilă dacă imunitatea porumbeilor este scăzută (există factori de stres). De asemenea, o infecție s-ar putea să apară concomitant cu o altă boală sau după un tratament cu antibiotice, fără a restabili flora intestinală după aceea (administrarea de bacterii probiotice). Originea infecției cu salmonella în mediul înconjurător nu poate fi decât de la alți porumbei, de exemplu cei sălbatici sau porumbei de oraș şi porumbei infectaţi latent (forme subclinice), care secretă neregulat germeni cu excremente. De cele mai multe ori salmoneloza este adusă în crescătorii de porumbeii nou achziţionaţi, după expoziţii sau de la porumbeii participant la concursuri care au contactat bacterii din coşurile de transport. În crescătorie bacteria se poate înmulţi neobservată.
Simptome clinice:

Apariţia bolii în crescătorii are de obicei loc în sezonul de reproducere. Motivele principale sunt stresul, imnuitatea scăzută care se leagă de transmiterea imunoglobinei la pui. Puii care contactează bacteria de la părinţi prezintă semne ale bolii încă de când sunt în cuib, dar şi după separare sau în perioada de năpârlire. Salmoneloza ca boala se poate manisfesta sub diferite forme. Depinde de modul în care s-a contactat boala, de cantitatea bacteriei ingerate şi ce organe au fost afectate. Porumbeii infectaţi nu prezintă întotdeauna aceleaşi simptome. De cele mai multe ori este vorba de o variaţie de simptome.

Forme acute ale bolii care se manifestă la pui:

• Diaree vâscoasă de culoare galben-verzuie, uneori cu sânge
• Pierdere excesivă în greutate
• Articulaţii umflate

Forme cronice la porumbeii
maturi:

• Articulaţii umflate
• Paralizia aripilor sau a picioarelor
• Pierderea echilibrului
• Capete răsucite, tremor sau aripi târâte pe podea
• Infertilitate permanent
• Tulburări ale năpârlirii
• Mortea subită a porumbeilor reproducători
• Inflamaţii ulceroase ale pielii
• Opacitatea corneei, schimbarea culorii irisului, pierderea vederii unui ochi

Diagnosticarea:

Cel mai bun moment ale diagnosticării bolii este în perioada năpârlirii. Boala poate erupe în această perioadă şi se îmbolnăvesc în special porumbeii infectaţi latent. Porumbeii sunt slăbiţi de trecerea prin perioada de năpârlire aşadar sunt mai predispuşi la infecţii. În această perioadă este mai uşoară detectarea bolii în excremente.

Tratarea bolii:

Când sunt observate simptomele descrise mai sus, tratamentul cu antibiotic este absolut necesar. Este ideal ca antibioticul să fie ales cu ajutorul unui test de rzistenţă şi porumbeii să fie trataţi pe o perioadă cuprinsă între 14 şi 21 de zile. Nifuramicin oferă o arie largă de acțiune și efecte foarte bune.
Ca şi tratament adiţional se recomandă Entrobac, Immunbooster şi Gervit V pentru a suţine rezistenţa şi flora intestinală. De asemenea trebuie redusă presiunea infecţiilor. Ceea ce inseamnă că trebuie eliminaţi germenii din mediul în care stau porumbeii bolnavi. În acest scop se recomandă dezinfectarea crescătoriei şi a tot ce ţine de aceasta cu Dezinfektion Pro (în prima şi în ultima zi de tratament). Dar înainte de acest lucru trebuie să se facă o curăţare totală.

Viermi

Nematodele (viermi de păr sau viermi rotunzi) sunt un tip de viermi adesea întâlniţi la porumbei. Cestodele (tenii), care au nevoie de o gazdă alternativă pentru ciclul lor de viaţă nu joacă un rol important şi sunt întâlniţi de obicei în mod izolat şi nu în întreaga crescătorie. Viemii de păr şi cei rotunzi trăiesc în intestinul subţire al animalelor. O infecţie scăzută nu declanşează simptome, însă poate cauză pierdea condiţiei şi scăderea performanţei. Infecţiile majore au efect asupra stării generale a porumbelului şi poate poate cauza moartea, în situaţii izolate.

Germeni:

Două dintre cele mai importante nematode întâlnite la porumbei sunt Ascaridia columbae (viermii rotunzi) şi Capillaria obsingata (viermii de păr). Aceştia au un cilcu de viaţă direct (fără gazde alternative). Infecţia la porumbei are loc prin ingerarea de ouă de viermi. Ouăle de ambele tipuri de viermi sunt foarte rezistente la dezinfectanţi, tolerează îngheţul şi rămân infecţioase pentru mult timp. Din punct de vedere clinic, o infecție cu viermi de păr este mai dramatică decât o infecţie cu viermi rotunzi. Unul dintre motive este că viermii de păr pătrund adânc mucoasa și se hrănesc din sânge și țesut lichid. Asta e modul în care afectează grav mucoasa intestinului subțire. Trebuie menţionat că în comparaţie cu viermii de păr, viermii rotunzi sunt gazed specifice. Acest lucru înseamnă că porumbeii pot fi infectaţi cu viermi de păr prin alte păsări, cum ar fi găinile, ciorile, vrăbii.
Întregul ciclu de viață la viermii rotunzi durează 4-6 săptămâni iar la viermii de păr de 3-4 săptămâni (de la ingerarea ouălor până la eliminarea acestora prin excremente). În scopul de a întrerupe acest ciclu tratamentul trebuie făcut de două ori pentru că nu toate tratamentele au în compoziţie substanţe necesare eliminării ouălor de viermi. Şi totodată există riscul reinfectării prin ingerarea acestora. Aşadar igiena corespunzătoare şi dezinfectarea porumbarului este necesară pe durata tratamentului.

Simptome:

Simptomele diferă în funcţie de gradul de infectare:
• Pierderea condiţiei şi a performanţei
• Pierdere în greutate
• Diaree, Vărsături
• Anemie
• Culoarea ochilor deschisă la nuanţă
• Tulburări în perioda reproducerii
• Moarte subită (determinate de ruptură intestinală)

Diagnosticare:

Infecţia cu viemi este diagnosticată prin examinarea excrementelor la microscop

Tratament:

1 pastila de Wurm T la un porumbel. Repetaţi tratamentul după 3 săptămâni. Se recomandă administrarea simultană a Gerwit W. Dezinfecţia cu Eimeran este obligatorie în vederea eliminării riscului de reinfectare.

   Produse recomandate sau aflate la promotie

x

ATEMFREI 500ML
Pret - 136.00 RON
x

BT AMIN FORTE 1000 ML
Pret - 99.00 RON
x

WINPUT 3 KG
Pret - 202.00 RON
x

HEXENBIER 500 ML
Pret - 115.00 RON