Articole

1. Accelerarea recuperării


Recuperarea rapidă după concurs este de o importanță primordială în timpul sezonului. Cercetătorii ne-au furnizat informații prețioase asupra acestui proces.

 

Fiecare cursă reprezintă o solicitare asupra organismului, consumând resursele în funcție de durata zborului. Orice crescător experimentat cunoaște faptul că, în prima oră de zbor se consumă glicogen, după care grăsimile devin principala sursă de energie. Arderea proteinelor nu este de mare importanță ca și sursa de energie pe durata zborului. Indiferent că avem de-a face cu o etapă cu vânt din față sau din spate, refacerea rezervelor de energie trebuie să se desfășoare rapid. Cel mai rapid mod de refacere este depozitarea de carbohidrați sub formă de glicogen în ficat și mușchi.Pentru a grăbi faza de recuperare, carbohidrații trebuie introduși cât de repede posibil. Căile de acțiune sunt prin apa de băut sau prin grăunțe cu grad ridicat de glucide. Avantajul administrării în apă constă în faptul că porumbeii ce sosesc din cursă beau multă apă și recuperarea începe din momentul sosirii. Recomandăm o combinație de carbohidrați cu absorbție rapidă și una lentă ce păstrează nivelul zaharurilor din sânge la un nivel constant.
Un alt aspect ce apare în timpul curselor lungi este arderea accentuată a grăsimilor și oxidarea acizilor grași. Din acest motiv, recomandăm pentru concursurile cu o durată de zbor mai mare de 2 ore, administrarea suplimentară cu fosfor organic, butafosfan pentru a grăbi recuperarea. Această substanță este des folosită la animale pentru regenerarea ficatului și recuperare după efort intens.
! Menținerea și refacerea integrității țesuturilor, cum ar fi mușchii, ligamentele, organele interne, a sângelui și ficatului devin sarcina noastră secundară pe parcursul unei săptămâni. În acest sens, administrarea în cantități majore a proteinei ușor digerabile și de calitate este foarte importantă după concurs.
Date importante asupra acestui aspect ne-au fost furnizate de către Prof. Hass de la Universitatea din Kiel, care a făcut cercetări asupra metabolismului proteic la porumbei. A doua zi după concurs în sângele porumeilor au putut fi identificați indicatori ai faptului că țesuturile musculare au avut de suferit. Acest aspect nu este imediat vizibil după cursă. Totuși, în a doua zi după concurs, după ce rezervele de glicogen au fost refăcute, metabolismul face o așa-zisă “inspecție”. Pe durata recuperării musculaturii, fibrele musculare sunt reconstruite.
Pentru ca acest proces să aibă succes, anabolismul necesită un aport suficient de aminoacizi (AA). Acest proces complex are o rezolvare relativ simplă: o sursa de proteină animală sau o combinație de proteină animală cu proteină din plante sunt ideale.

 

Sub nici o formă nu trebuie să administrăm multă proteină în ziua îmbarcării. În acest caz metabolismul va genera inițial energia din proteină (gluconeogeneza). Proteina nu poate fi metabolizată integral, iar acest proces va produce cantități mari de amoniac ceea ce, în final, va avea ca efect producerea de “sânge albastru” toxic pentru celule. Metabolismul produce și elimină uree și acid uric, cosumând energie și amânând procesul de recuperare. Acumularea de toxine poate fi evitată urmând sfaturile noastre.

   Produse recomandate sau aflate la promotie

x

CARNI SPEED 500 ML
Pret - 115.00 RON
x

WINPUT 6.6 KG
Pret - 389.00 RON
x

BLITZFORM 250 ML
Pret - 226.00 RON
x

BLITZFORM 100ML
Pret - 99.00 RON